• bibija@eunet.rs
Ženska ljudska prava
ŽENSKA LJUDSKA PRAVA, 1998,1999,2000,2001,2002,2003,2004.

ŽENSKA LJUDSKA PRAVA, 1998,1999,2000,2001,2002,2003,2004.

U središtu pojma “ljudsko pravo” nalazimo činjenicu da ona predstavljaju prava svih ljudskih bića.

Žene su stvorile ideju ženskih ljudskih prava iz jednog razloga: odbijanje prihvatanja realnosti neprestanog kršenja svih prava kao deo prirodnog stanja stvari.  Kada su žene pre samo desetak godina otvorile priču kršenja ljudskih prava koje su se odnosile, pre svega, na ženu i njene potrebe, nazvale su to borbom za ženska prava ili feminizam.

Vremenom se iskristalisala ideja o postojanju specifičnih “ženskih prava”. Upravo ova konotacija je nedostajala aspektu opšte ideje o ljudskim pravima. Zahtev da su ženska prava  ljudska prava bio je logičan sled događaja.

Romski ženski centar BIBIJA je postavio sebi cilj na samom  početku svoga rada, 1998, da ženska ljudska prava postanu prava romskih žena. Projekat pod nazivom ŽENSKA PRAVA ROMKINJA  provodi se u sledećim beogradskim naseljima: Vračar, selo Rakovica, Orlovsko naselje, Franš, Medaković II, Novo groblje,Veliki Mokri Lug, Tošin bunar, Petrovčić, Zvezdara, Marija Bursać, Vojni put, Čurtino brdo, Deponija, Bežanijska kosa, Politika, Reva, Zvečanska I druga naselja. 

Teme kojima smo se bavile mogu se svrstati u tri glavna segmenta:

  1. ŽENSKI IDENTITET
  2. ŽENSKO ZDRAVLJE
  3. DISKRIMINACIJA

Iz ženskog zdravlja  kao posebnu priču vrednu pažnje, izdvajamo temu o reproduktivnim pravima žena. U obrađivanju ove teme rukovodile smo se principima da širimo informacije o važnosti poznavnja svih ženskih prava putem razgovora o seksualnosti, ulozi polova i njihovoj (ne)jednakosti, reprodukciji, kontroli rađanja. 

Share and Enjoy !

Shares