• bibija@eunet.rs
Ekonomsko osnaživanje Romkinja
EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ROMKINJA, 2000, 2001, 2002

EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ROMKINJA, 2000, 2001, 2002

Projekat »Ekonomsko osnaživanje Romkinja«  realizovan je  na principima neformalnog intelektualnog obrazovanja i pohađanja kurseva u  državnom univerzitu »Braća Stamenković« u Beogradu i »Radnički univerzitet« u Obrenovcu, koji se bave doškolovavanjem i prekvalifikacijom. Direktan rad sa ženama i devojkama različite starosne dobi odvija se na terenu u samim romskim naseljima. Neformalno obrazovanje je dobrovoljno i odabira se prema zainteresovanosti klijentkinja. Projekat uključuje organizovanje odlazaka na kurs za 30 zainteresovanih klijentkinja.

Trajanje kurseva je različito, zavisno od struke, od 3 – 6 meseca. Svrha ovog dela projekta je doškolovavanje i lakše i brže pronalaženje posla, kao i unaprediti cilj ravnopravnog pristupa obrazovnju i eliminacija diskriminacije  u obrazovanju na svim nivoima. Ciljnu grupu ovog projekta predstavljaju Romkinje svih životnih dobi. Pojekat je  organizovan u Beogradu i Obrenovcu. Ciljevi projekta su: promovisanje obrazovne sredine koja prihvata obrazovanje trudnica, adolescentkinja i mladih majki, sticanje osnovnih znanja i pismenosti, doškolovavanje, lakše pronalaženje zaposlenja.

Za predmet evaluacije postavljamo kvalitet pruženih usluga metodima upitnika, anketa, konkretnih primena znanja stečenih tokom izvođenja projekta. Proces evaluacije obuhvata skupljanje podataka, analizu. Svaka polaznica u obavezi je da završi započeti kurs i donese na uvid dobijenu diplomu. Fotokopija ovog dokumenta ostaje u Centru. »Bibija« dalje prati polaznice u njihovim nastojanjima da se zaposle. Uspešnost projekta meri se brojem polaznica koje su završile kurs i pronašle posao ili započele samostalan rad.

Ovaj projekat svojim korisnicima  pruža  mogućnost  osnovnog opismenjavanje kao i mogućnost doškolovavanja i lakše zapošljavanje. Ovim se takođe postiže ekonomsko osnaživanje žena Romkinja što svakako doprinosi oživljavanju ženskih ljudskih prava u romskoj zajednici.    

Deo projekta INTEGRACIJA ROMA POVRATNIKA U SRBIJI, čija je realizacija započela u januaru 2005, i trajaće narednih godinu dana, odnosi se na ekonomsko osnaživanje žena. 

Share and Enjoy !

Shares