• bibija@eunet.rs
Ženska ljudska prava
PORODIČNI PROJEKAT

PORODIČNI PROJEKAT

Iskustvo  terenskog rada u protekle četiri godine doprineo je  boljem razumevanju ciljne grupe, a za naš centar to su Romkinje.  Posmatrati ženu izuzetu iz porodice, nemoguće je. Za Romkinju to vredi dvostruko više.  Majka u romskoj porodici  je stub kuće. Istovremeno ona je lišena gotovo svih prava koje joj pripadaju. Ovaj projekat nosi naziv PORODIČNI PROJEKAT. Ideju su nam dale same žene, učesnice našeg programa, ali i njihovi muževi. Muški deo populacije u naseljima u kojima radimo bili su vrlo zainteresovani, zato nije bio problem pridobiti ih za druženje.Cilj projekta predstavlja – Osnažena romska žena u porodici,   vidljivost ženskih romskih prava i rad na menjaju pozicije Romkinje i njene porodice u društvu.

Učesnici u projektu su 30 žena i muškaraca iz naselja u Velikom Mokrom Lugu. Projekat teče od juna meseca 2002., i traje 6 meseci. Teme kojima  se bavimo vezane su za muško-ženske odnose unutar porodice, za ženska prava  u društvu i porodici, razmatramo odnose u koje stupaju žena i muškarac u životu.              

Vaspitanje  dece  jedno je od ključnih pitanja kojima se bavimo. Važnost ovog projekata ogleda se u mogućnosti dvosmerne komunikacije žena –muškarac i muškarac – žena . Novina koju donosi ovaj projekat bila bi preispitivanje odnosa muškarca prema ženi i  ženskim pravima u porodici i društvu. Koncepcija programa  zamišljena je kao zasebne radionice sa ženama i muškarcima, a jedna od moguće četiri u toku meseca je zajednička. Ova zajenička radionica zamišljena je kao diskusija o određenoj temi koja je vezana za položaj žene u porodici i društvu. 

Nazivi nekih od radionica su:

KAO ŽENA SAM SE  RODILA ILI SAM ZENA POSTALA

JA SAM ROM

NEPRISTOJNA PONUDA ILI  VREDNOVANJE LIČNOSTI – ZAJEDNIČKA

KREIRAJMO NASU PLANETU

MOJ ZIVOT, MOJE ODLUKE – ZAJEDNIČKA

VAZNE OSOBE U MOM ZIVOTU

MI MISLIMO RAZLIČITO .

PREDRASUDE

JA  I  MOJE   DETE

TRENING  RODITELJSTVA

Share and Enjoy !

Shares