Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Osnaživanje Romkinja za preuzimanje inicijative za unapređivanje inkluzije i pluralizma u srpskom društvu

BIBIJA Romski ženski centar u partnerstvu sa Centrom za prava manjina i Udruženjem Roma iz Novog Bečeja realizuju projekat „Osnaživanje Romkinja za preuzimanje inicijative za unapređivanje inkluzije i pluralizma u srpskom društvu“ iz EIDHR programa, koji traje od 20. maja 2014. – 20. maja 2015. godine.

Cilj projekta je osnaživanje romskih ženskih organizacija, kao i lokalne romske zajednice za preuzimanje inicijative sa namerom postizanja održive integracije u društvene tokove i unapređivanja pluralizma u našem društvu. Projekat okuplja, pored partnerskih, i romske ženske organizacije: „Ternipe“ iz Pirota, Ženski romski centar Veliki Crljeni iz Lazarevca, a punu podršku projektnim aktivnostima pružaju eksperti i ekspertkinje iz institucije Poverenika za ravnopravnost građana.

AKTIVNOSTI

  • Organizacija seminara za romske ženske organizacije sa ciljem unapređivanja kapaciteta aktivnistkinja za prepoznavanje i reagovanje na slučajeve diskriminacije.U Beogradu je 03-05. oktobra 2014. godina održan prvi u nizu seminara sa temom „Unapređivanje znanja i veština za prepoznavanje i reagovanje na diskriminaciju“.
  • Osnaživanje romskih ženskih organizacija za rad u romskim naseljima sa ciljem podizanja svesti o prepoznavanju i reagovanju na slučajeve diskriminacije (48 radionica za 60 Romkinja u 6 romskih naselja).
  • Dokumentovanje slučajeva diskriminacije na terenu

Za sprovođenje 36 terenskih poseta u 6 romskih naseljima aktivistkinje će primenjivati znanja i veštine koje su stekle u edukacijama sa stručnim timom Poverenice za ravnopravnost građana. Ova aktivnost će obuhvatiti intervjuisanje 60 Romkinja iz Resnika, Čukarica, Lazarevac, Novi Bečej, Pirotu i Zrenjaninu i 2. situacionog testiranja van Beograd.

Promocija projekta

  • lifleti o funkcionisanju institucije Poverenika za ravnopravnsot građana
  • mali notesi
  • roll up
  • olovke
  • TV i radio gostovanja

Završna konferencija

Prikaz projektnih aktivnosti

Share and Enjoy !

Shares