Sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o merama za unapređivanje položaja Romkinja i Roma

Povodom Meseca romskog ženskog aktivizma koji se odrzava od 8. marta Medjunarodnog dana žena  do 8. aprila Svetskog dana Roma, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa suprugom Tamarom 19. marta 2024. godine sastao se sa predstavnicama Romske ženske mreže Srbije, predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, direktorom Evropskog romskog centra za umetnost i drugim predstavnicima romske zajednice, sa kojima je razgovarao o najbitnijim problemima sa kojima se suočavaju u brojnim sferama društvenog života.

Jedna od glavnih tema razgovora, bile su proaktivne i podsticajne mere koje država može da donese u cilju dodatnog osnaživanja Romkinja, kao stuba romske zajednice u našoj zemlji.

Predstavnici delegacije informisali su prisutne o brojnim temama od značaja za Romkinje, posebno u pogledu dečjih, ranih i prinudnih brakova,  nasilja u porodici, ali i mogućnostima za dodatno obrazovanje, zapošljavanje, učešće u organima vlasti na svim nivoima, kao i o merama za podsticanje ženskog preduzetništva.

Govoreći o konkretnim predlozima i merama koje bi u znatnoj meri unapredile položaj Romkinja i Roma u Srbiji, sagovornici su razmenili mišljenja o programima poput stipendiranja dece iz socijalno ugroženh porodica, kao i dece sa invaliditetom, dece iz hraniteljskih porodica i dece na domskom smeštaju.

Sastanak je organizovala supruga predsednika Tamara Vučić, a na sastanku su učestvovali  i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov, ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Darija Kisić Tepavčević.

Share and Enjoy !

Shares