Ekonomsko osnaživanje Romkinja: povećanje kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje

Romski ženski centar – Romano džuvljano centro BIBIJA od 04.05.2015.  godine realizuje projekat Ekonomsko osnaživanje  Romkinja: povećanje kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje – Economic empowerment of Roma women: increased capacity for employment and self-employment “, finansiran od strane Evropske unije – EU podrška za zapošljavanje Roma i UNOPS RSOC. 

Projekat Ekonomsko osnaživanje  Romkinja: povećanje kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje pokrenut je saciljem da se doprinese unapre]ivanju socijano-ekonomskog razvoja i društvene inkluzijeromske zajednice. Poseban akcenat projekta stavlja na Romkinje kao najosetljivije kategorije unutar romske zajednice. Projektne aktivnosti realizujemo u onim romskim naseljima koja su raseljena ispod mosta Gazela i iz novobeogradskog naselja Belvil, tzv. kontejnerska naselja Makiš I, Makiš II, Kijevo, Resnik i  deo naselja Orlovsko naselje na opštini  Zvezdara.

Najznačajnije aktivnosti ovog projekta usmerene su na direktnu ciljnu grupu – Romkinje iz targetiranih romskih naselja, i to su

A. radioničarsko-mentorksi rad  sa 60 Romkinja uz informativnu kampanju sa ciljem na podizanju svesti o važnosti obrazovanja za bolje mogućnosti zapošljavanja  povećanje nivoa informisanosti o programima koje nudi služba za zapošljavanje;

B. Organized and implemented courses – vocational trainings for the 18 (planirano 15) most active Roma women in the mentoring programsa ciljem jačanja njihove zapošljivosti i konkurentnosti na tržištu rada. Ostale aktivnosti su zagovaračkog karaktera, uspostavljanje bliže saradnje sa opštinskim službama za zapošljavanje, podrška u prijavljivanju Romkinja na tržište rada, podsticanje lokalnih NESda rade individualne planove za zapošljavanje za Romkinje, saradanja sa Komisijom za rodnu ravnopravnost Gradske opštine Zvezdara.

MENTORSKI PROGRAM

Cilj  ovog mentoring programa je aktiviranje Romkinja i unapređivanje mogućosti za zaposlenje i poboljšanje pozicije Romkinja na tržištu rada. To uključuje afirmativne akcije sa ciljem da se pruži podrška romskim ženama i pomoć u prevazilaženju barijera koje često blokiraju njihov napredak na tržištu rada.

Primarna ciljna grupa mentoring programa

Romske žene i devojke iz romskih naselja koje će dobiti podršku sa ciljem  aktivacije za jačanje aktivnog traženja posla ili mogućnosti samozapošljavanja

Rezultat: unapređen status i položaj Romkinja u lokalnim zajednicama.

Mentorski program pruža mogućnost za podsticanje integracije romskih žena i devojaka, kao i podsticaj za razvijaje veština i kompetencija za aktivno učešće na tržištu rada. Jedan od ciljeva ovog programa je pružanje motivacije u pristupu informacijama o postojećim mogućnostima zapošljavanja i razvoja sposobnosti, ali i da one Romkinje koje budu imale mentorke steknu i zadrže zaposlenje ili da saznaju kako se vodi poslovanje.

Rezultati: održano 32 edukativne i informativne radionice u 5 romskih naselja (Makiš I, Makiš II, Kijevo,  Resnik – u ovom naselju je od početka projekta bilo malo romskih porodica, koje su se tokom avgusta i početkom septembra postepeno preselile u socijalne stanove, stoga smo organizovale rad sa Romkinjama koje žive na opštini Zvezdara, uglavnom iz Orlovskog naselja, a pridružile su nam se i Romkinje koje žive na ovoj opštini  izvan nekog romskog naselja);informativna kampanja kroz deljenje dvojezičnih lifleta, priveske za ključeve i olovke,  se realizuje do kraja projektnih aktivnosti; izabrano 6 mentorki za rad sa Romkinjama; selektovano 18 (od planiranih 15) Romkinja završilo izabrane kurseve i podeljeni poklon paketi radnog materijala za frizerke i manikirke. 

Pogledajte propratni materijal:

Share and Enjoy !

Shares